Polityka prywatności

Polityka prywatności kruszywaogrodowe.pl

Niniejsza polityka prywatności zawiera informacje o przetwarzaniu przez CEMEX Polska danych osobowych:

Informacja o przetwarzaniu danych osobowych klientów sklepu internetowego kruszywaogrodowe.pl (osób fizycznych)

  1. Administrator danych osobowych
    Administratorem Twoich danych osobowych będzie CEMEX Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie (dalej: „my”). Możesz się z nami skontaktować w następujący sposób:

    • listownie na adres: ul. Łopuszańska 38D, 02-232 Warszawa,
    • przez e-mail: cemexpolska@cemex.com,
    • telefonicznie: 22 571 41 00.
  2. Inspektor ochrony danych
    Wyznaczyliśmy inspektora ochrony danych. Jest to osoba, z którą możesz się kontaktować we wszystkich sprawach dotyczących przetwarzania danych osobowych oraz korzystania z praw związanych z przetwarzaniem danych. Z inspektorem możesz się kontaktować w następujący sposób:

    • listownie na adres: CEMEX Polska sp. z o.o., IOD, ul. Łopuszańska 38D, 02-232 Warszawa,
    • przez e-mail: privacy_poland@cemex.com.
  3. Cele przetwarzania Twoich danych osobowych oraz podstawa prawna przetwarzania
    Będziemy przetwarzać Twoje dane osobowe, aby:

    • Zawrzeć z Tobą umowę sprzedaży i realizować jej warunki. Podstawą prawną przetwarzania jest zawierania umowa.
    • Prowadzić marketing bezpośredni naszych produktów i usług, w tym przekazywać Ci informacje na temat naszej oferty handlowej i naszej działalności. Podstawą prawną przetwarzania danych jest Twoja zgoda.
    • Przeprowadzać badania satysfakcji, przygotowywać analizy dotyczące sprzedaży i korzystania z naszych usług, zbierać Twoje opinie o naszych towarach i usługach – w celu udoskonalenia naszych towarów i usług. Podstawą prawną przetwarzania danych jest nasz prawnie uzasadniony interes polegający na zapewnianiu wysokiej jakości towarów i usług.
    • Wypełniać obowiązki związane z płaceniem podatków, w tym prowadzenie i przechowywanie ksiąg podatkowych i dokumentów związanych z prowadzeniem ksiąg podatkowych oraz przechowywanie dowodów księgowych. Podstawą prawną przetwarzania danych są obowiązki prawne wynikające z przepisów podatkowych (Ordynacja podatkowa, ustawa o podatku od towarów i usług, ustawa o podatku dochodowym od osób prawnych) oraz z przepisów o rachunkowości (ustawa o rachunkowości).
    • Bronić się przed ewentualnymi roszczeniami lub dochodzić ewentualnych roszczeń związanych z umową – jeżeli powstanie spór dotyczący umowy. Podstawą prawną przetwarzania danych jest nasz prawnie uzasadniony interes polegający na możliwości obrony przed roszczeniami lub dochodzenia roszczeń.
  4. Okres przechowywania Twoich danych osobowych
    Będziemy przetwarzać Twoje dane osobowe w okresie wykonywania umowy, którą z nami zawarłeś, a także przez okres przedawnienia roszczeń z umowy.Twoje dane osobowe zawarte w dokumentacji podatkowej lub księgowej będziemy przechowywać do momentu wygaśnięcia obowiązków przechowywania danych wynikających z przepisów podatkowych i przepisów o rachunkowości.Jeżeli wyraziłeś zgodę na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych, będziemy przetwarzać Twoje dane do momentu wycofania przez Ciebie zgody.
  5. Odbiorcy Twoich danych osobowych
    Będziemy przekazywać Twoje dane osobowe:

    • Organom administracji publicznej, w tym Krajowej Administracji Skarbowej, w wykonaniu obowiązków prawnych.
    • Poczcie Polskiej lub kurierom w celu dostarczenia towaru.
    • Naszym dostawcom oraz spółkom z grupy kapitałowej, którym zlecimy usługi związane z przetwarzaniem danych osobowych, np. usługi IT, usługi transportowe. Takie podmioty przetwarzają dane na podstawie umowy z nami i tylko zgodnie z naszymi poleceniami.
  6. Przekazywanie danych poza Europejski Obszar Gospodarczy
    Twoje dane osobowe będą przekazywane do Meksyku, Stanów Zjednoczonych, Indii, Kostaryki i Brazylii, do innych spółek z grupy kapitałowej CEMEX oraz do zewnętrznych dostawców usług IT. Zapewniamy odpowiednie zabezpieczenia dotyczące przekazywania danych. Zabezpieczenia te zapewniamy za pomocą umowy dotyczącej przekazywania danych osobowych między nami a odbiorcami danych osobowych. Umowę zawarliśmy zgodnie ze standardowymi klauzulami ochrony danych przyjętymi przez Komisję Europejską. Przysługuje Ci prawo do uzyskania kopii umowy dotyczącej przekazywania danych osobowych – aby ją uzyskać, skontaktuj się z nami lub z naszym inspektorem ochrony danych.
  7. Twoje prawa związane z przetwarzaniem danych osobowych
    Masz następujące prawa związane z przetwarzaniem danych osobowych:

    • prawo do wycofania zgody na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych,
    • prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych ze względu na szczególną sytuację,
    • prawo dostępu do Twoich danych osobowych,
    • prawo żądania sprostowania Twoich danych osobowych,
    • prawo żądania usunięcia Twoich danych osobowych,
    • prawo żądania ograniczenia przetwarzania Twoich danych osobowych,
    • prawo do przenoszenia Twoich danych osobowych, tj. prawo otrzymania od nas Twoich danych osobowych, w ustrukturyzowanym, powszechnie używanym formacie informatycznym nadającym się do odczytu maszynowego. Możesz przesłać te dane innemu administratorowi danych lub zażądać, abyśmy przesłali Twoje dane do innego administratora. Jednakże zrobimy to tylko jeśli takie przesłanie jest technicznie możliwe. Prawo przenoszenia danych przysługuje Ci tylko w zakresie, w jakim przetwarzamy Twoje dane na podstawie umowy lub zgody oraz w sposób zautomatyzowany.

    Aby skorzystać z powyższych praw, skontaktuj się z nami lub z naszym inspektorem ochrony danych (dane kontaktowe w punktach 1 i 2 powyżej).

    Prawo wniesienia sprzeciwu

    W zakresie, w jakim Twoje dane są przetwarzane na podstawie naszego prawnie uzasadnionego interesu – masz prawo zgłoszenia sprzeciwu wobec przetwarzania danych ze względu na Twoją szczególną sytuację.

    Prawo wycofania zgody

    Masz prawo w dowolnym momencie wycofać zgodę na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych. Wycofanie zgody nie ma wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie Twojej zgody przed jej wycofaniem. Zgodę możesz wycofać poprzez wysłanie oświadczenia o wycofaniu zgody na adres email privacy_poland@cemex.com, na adres pocztowy CEMEX Polska sp. z o.o., IOD, ul. Łopuszańska 38D, 02-232 Warszawa lub telefonicznie w Centrum Obsługi Klienta (800 700 077).

    Prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego

    Przysługuje Ci także prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego zajmującego się ochroną danych osobowych, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.

  8. Konieczność podania danych
    Musisz nam podać swoje dane osobowe, abyśmy mogli z Tobą zawrzeć umowę i ją wykonywać – bez podania danych zawarcie i wykonywanie umowy nie jest możliwe.

Informacja o przetwarzaniu danych osobowych pracowników lub współpracowników (osób kontaktowych/reprezentujących klientów)

  1. Administrator danych osobowych
    Administratorem Twoich danych osobowych będzie CEMEX Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie (dalej: „my”). Możesz się z nami skontaktować w następujący sposób:

    • listownie na adres: ul. Łopuszańska 38D, 02-232 Warszawa,
    • przez e-mail: cemexpolska@cemex.com,
    • telefonicznie: 22 571 41 00.
  2. Inspektor ochrony danych
    Wyznaczyliśmy inspektora ochrony danych. Jest to osoba, z którą możesz się kontaktować we wszystkich sprawach dotyczących przetwarzania danych osobowych oraz korzystania z praw związanych z przetwarzaniem danych. Z inspektorem możesz się kontaktować w następujący sposób:

    • listownie na adres: CEMEX Polska sp. z o.o., IOD, ul. Łopuszańska 38D, 02-232 Warszawa,
    • przez e-mail: privacy_poland@cemex.com.
  3. Cele przetwarzania Twoich danych osobowych oraz podstawa prawna przetwarzania
    Będziemy przetwarzać Twoje dane osobowe, ponieważ jesteś osobą kontaktową dla nas lub reprezentujesz naszego klienta. W związku z tym będziemy przetwarzać Twoje dane, aby:

    • Kontaktować się z Tobą w bieżących sprawach biznesowych, w tym w sprawie wykonywania umów między nami a Twoim pracodawcą/podmiotem, który reprezentujesz, przedstawiania ofert, składania zamówień, odpowiadania na pytania. Podstawą prawną przetwarzania danych jest nasz prawnie uzasadniony interes polegający na możliwości bieżącego kontaktu z naszymi klientami (tj. ich pracownikami/współpracownikami) w sprawach biznesowych.
    • Prowadzić bezpośredni marketing naszych towarów i usług, w tym przekazywać Ci – jako pracownikowi naszego kontrahenta – informacji na temat naszej oferty handlowej i naszej działalności. Podstawą prawną przetwarzania danych jest Twoja zgoda.
    • Bronić się przed ewentualnymi roszczeniami lub dochodzić ewentualnych roszczeń związanych z umową z podmiotem, w którym pracujesz lub, który reprezentujesz, czyli naszym kontrahentem – jeżeli powstanie spór dotyczący umowy. Podstawą prawną przetwarzania danych jest nasz prawnie uzasadniony interes polegający na możliwości obrony przed roszczeniami lub dochodzenia roszczeń.
  4. Źródło danych
    Twoje dane otrzymaliśmy bezpośrednio od Ciebie lub od Twojego pracodawcy/podmiotu, który reprezentujesz.Od Twojego pracodawcy/podmiotu, który reprezentujesz otrzymujemy dane takie jak Twoje imię i nazwisko, służbowy numer telefonu i adres email, miejsce pracy, stanowisko lub informacje o tym, jakiego typu sprawami się zajmujesz.
  5. Okres przechowywania Twoich danych osobowych
    Będziemy przetwarzać Twoje dane osobowe w okresie wykonywania umowy, którą zawarł z nami Twój pracodawca/podmiot, który reprezentujesz, a także przez okres przedawnienia roszczeń z umowy.Jeżeli wyraziłeś zgodę na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych, będziemy przetwarzać Twoje dane do momentu wycofania przez Ciebie zgody.
  6. Odbiorcy Twoich danych osobowych
    Będziemy przekazywać Twoje dane osobowe:

    • Poczcie Polskiej lub kurierom w celu dostarczenia towaru.
    • Naszym dostawcom oraz spółkom z grupy kapitałowej, którym zlecimy usługi związane z przetwarzaniem danych osobowych, np. usługi IT. Takie podmioty przetwarzają dane na podstawie umowy z nami i tylko zgodnie z naszymi poleceniami.
  7. Przekazywanie danych poza Europejski Obszar Gospodarczy
    Twoje dane osobowe będą przekazywane do Meksyku, Stanów Zjednoczonych, Indii, Kostaryki, Brazylii, do innych spółek z grupy kapitałowej CEMEX oraz do zewnętrznych dostawców usług IT. Zapewniamy odpowiednie zabezpieczenia dotyczące przekazywania danych. Zabezpieczenia te zapewniamy za pomocą umowy dotyczącej przekazywania danych osobowych między nami a odbiorcami danych osobowych. Umowę zawarliśmy zgodnie ze standardowymi klauzulami ochrony danych przyjętymi przez Komisję Europejską. Przysługuje Ci prawo do uzyskania kopii umowy dotyczącej przekazywania danych osobowych – aby ją uzyskać, skontaktuj się z nami lub z naszym inspektorem ochrony danych.
  8. Twoje prawa związane z przetwarzaniem danych osobowych
    Masz następujące prawa związane z przetwarzaniem danych osobowych:

    • prawo do wycofania zgody na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych,
    • prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych ze względu na szczególną sytuację,
    • prawo dostępu do Twoich danych osobowych,
    • prawo żądania sprostowania Twoich danych osobowych,
    • prawo żądania usunięcia Twoich danych osobowych,
    • prawo żądania ograniczenia przetwarzania Twoich danych osobowych,
    • prawo do przenoszenia Twoich danych osobowych, tj. prawo otrzymania od nas Twoich danych osobowych, w ustrukturyzowanym, powszechnie używanym formacie informatycznym nadającym się do odczytu maszynowego. Możesz przesłać te dane innemu administratorowi danych lub zażądać, abyśmy przesłali Twoje dane do innego administratora. Jednakże zrobimy to tylko jeśli takie przesłanie jest technicznie możliwe. Prawo przenoszenia danych przysługuje Ci tylko w zakresie, w jakim przetwarzamy Twoje dane na podstawie umowy lub zgody oraz w sposób zautomatyzowany.

Aby skorzystać z powyższych praw, skontaktuj się z nami lub z naszym inspektorem ochrony danych (dane kontaktowe w punktach 1 i 2 powyżej ).

Prawo wniesienia sprzeciwu

W zakresie, w jakim Twoje dane są przetwarzane na podstawie naszego prawnie uzasadnionego interesu – masz prawo zgłoszenia sprzeciwu wobec przetwarzania danych ze względu na Twoją szczególną sytuację.

Prawo wycofania zgody

Masz prawo w dowolnym momencie wycofać zgodę na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych. Wycofanie zgody nie ma wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie Twojej zgody przed jej wycofaniem. Zgodę możesz wycofać poprzez wysłanie oświadczenia o wycofaniu zgody na adres email privacy_poland@cemex.com, na adres pocztowy CEMEX Polska sp. z o.o., IOD, ul. Łopuszańska 38D, 02-232 Warszawa lub telefonicznie w Centrum Obsługi Klienta (800 700 077).

Prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego

Przysługuje Ci także prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego zajmującego się ochroną danych osobowych, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.

Informacje o przetwarzaniu danych osobowych innych osób kontaktujących się z CEMEX Polska (telefonicznie, mailowo, przez formularz kontaktowy)

Poniższe informacje o przetwarzaniu danych osobowych dotyczą Cię, jeżeli kontaktujesz się z CEMEX w jakiejkolwiek sprawie, a nie jesteś kontrahentem CEMEX ani pracownikiem/współpracownikiem kontrahenta CEMEX.

  1. Administrator danych osobowych
    Administratorem Twoich danych osobowych będzie CEMEX Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie (dalej: „my”). Możesz się z nami skontaktować w następujący sposób:

    • listownie na adres: ul. Łopuszańska 38D, 02-232 Warszawa,
    • przez e-mail: cemexpolska@cemex.com,
    • telefonicznie: 22 571 41 00.
  2. Inspektor ochrony danych
    Wyznaczyliśmy inspektora ochrony danych. Jest to osoba, z którą możesz się kontaktować we wszystkich sprawach dotyczących przetwarzania danych osobowych oraz korzystania z praw związanych z przetwarzaniem danych. Z inspektorem możesz się kontaktować w następujący sposób:

    • listownie na adres: CEMEX Polska sp. z o.o., IOD, ul. Łopuszańska 38D, 02-232 Warszawa,
    • przez e-mail: privacy_poland@cemex.com.
  3. Cele przetwarzania Twoich danych osobowych oraz podstawa prawna przetwarzania
    Będziemy przetwarzać Twoje dane osobowe, aby:

    • Przekazać odpowiedzi na Twoje pytania, w tym kontaktować się z Tobą w tym celu. Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych jest nasz prawnie uzasadniony interes polegający na możliwości przekazania odpowiedzi na pytanie dotyczące działalności gospodarczej.
    • Nawiązać z Tobą lub z Twoim pracodawcą/podmiotem, który reprezentujesz relację biznesową i współpracę. Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych jest nasz prawnie uzasadniony interes polegający na nawiązywaniu i utrzymywaniu relacji biznesowych w ramach działalności gospodarczej.
    • Prowadzić marketing bezpośredni naszych produktów i usług, w tym przekazywać Ci informacje na temat naszej oferty handlowej i naszej działalności. Podstawą prawną przetwarzania danych jest Twoja zgoda.
  4. Okres przechowywania Twoich danych osobowych
    Będziemy przetwarzać Twoje dane osobowe w okresie utrzymywania naszych bieżących relacji (np. odpowiedzi na pytania, przedstawiania ofert, wymiany korespondencji, udziału w naszych wydarzeniach), a po ustaniu relacji przez okres roku. Po tym okresie możemy się z Tobą kontaktować, żeby zapytać o możliwość dalszego przetwarzania Twoich danych.
    Jeżeli wyraziłeś zgodę na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych, będziemy przetwarzać Twoje dane do momentu wycofania przez Ciebie zgody.
  5. Odbiorcy Twoich danych osobowych
    Będziemy przekazywać Twoje dane osobowe naszym dostawcom oraz spółkom z grupy kapitałowej CEMEX, którym zlecimy usługi związane z przetwarzaniem danych osobowych, np. usługi IT. Takie podmioty przetwarzają dane na podstawie umowy z nami i tylko zgodnie z naszymi poleceniami.
  6. Przekazywanie danych poza Europejski Obszar Gospodarczy
    Twoje dane osobowe będą przekazywane do Meksyku, Stanów Zjednoczonych, Indii, Kostaryki, Brazylii, do innych spółek z grupy kapitałowej CEMEX oraz do zewnętrznych dostawców usług IT. Zapewniamy odpowiednie zabezpieczenia dotyczące przekazywania danych. Zabezpieczenia te zapewniamy za pomocą umowy dotyczącej przekazywania danych osobowych między nami a odbiorcami danych osobowych. Umowę zawarliśmy zgodnie ze standardowymi klauzulami ochrony danych przyjętymi przez Komisję Europejską. Przysługuje Ci prawo do uzyskania kopii umowy dotyczącej przekazywania danych osobowych – aby ją uzyskać, skontaktuj się z nami lub z naszym inspektorem ochrony danych.
  7. Twoje prawa związane z przetwarzaniem danych osobowych
    Masz następujące prawa związane z przetwarzaniem danych osobowych:

    • prawo do wycofania zgody na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych,
    • prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych ze względu na szczególną sytuację,
    • prawo dostępu do Twoich danych osobowych,
    • prawo żądania sprostowania Twoich danych osobowych,
    • prawo żądania usunięcia Twoich danych osobowych,
    • prawo żądania ograniczenia przetwarzania Twoich danych osobowych,
    • prawo do przenoszenia Twoich danych osobowych, tj. prawo otrzymania od nas Twoich danych osobowych, w ustrukturyzowanym, powszechnie używanym formacie informatycznym nadającym się do odczytu maszynowego. Możesz przesłać te dane innemu administratorowi danych lub zażądać, abyśmy przesłali Twoje dane do innego administratora. Jednakże zrobimy to tylko jeśli takie przesłanie jest technicznie możliwe. Prawo przenoszenia danych przysługuje Ci tylko w zakresie, w jakim przetwarzamy Twoje dane na podstawie umowy lub zgody oraz w sposób zautomatyzowany.

Aby skorzystać z powyższych praw, skontaktuj się z nami lub z naszym inspektorem ochrony danych (dane kontaktowe w punktach 1 i 2 powyżej ).

Prawo wniesienia sprzeciwu

W zakresie, w jakim Twoje dane są przetwarzane na podstawie naszego prawnie uzasadnionego interesu – masz prawo zgłoszenia sprzeciwu wobec przetwarzania danych ze względu na Twoją szczególną sytuację.

Prawo wycofania zgody

Masz prawo w dowolnym momencie wycofać zgodę na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych. Wycofanie zgody nie ma wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie Twojej zgody przed jej wycofaniem. Zgodę możesz wycofać poprzez wysłanie oświadczenia o wycofaniu zgody na adres email privacy_poland@cemex.com, na adres pocztowy CEMEX Polska sp. z o.o., IOD, ul. Łopuszańska 38D, 02-232 Warszawa lub telefonicznie w Centrum Obsługi Klienta (800 700 077).

Prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego

Przysługuje Ci także prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego zajmującego się ochroną danych osobowych, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.